Jahoda 'Cabrillo'
Kód: 9998981 842454 Zvoľte variant.png?63cfc931)
.png?63cfc961)
.png?63cfc981)
.png?63cfc9a0)
Podrobný popis
Jahoda 'Cabrillo' - moderná stáleplodiaca, denne neutrálna odroda vyšľachtená v Kalifornii ako výnosný dezertný typ s pevnejšími plodmi. Kríky rastú stredne silne, skôr kompaktne, s poliehavým až mierne vystúpavým habitom av podmienkach väčšiny oblastí SR dorastajú asi 25–30 cm výšky a 35–40 cm šírky. Vytvárajú súvislý, pritom vzdušný porast s dobrým prúdením vzduchu medzi listami. Trojpočetné listy sú svetlo až stredne zelené a počas sezóny postupne stmavnú, čiastočne tienia plody pred letným slnkom. Od neskorej jari do jesene sa na kvetných stvoloch objavujú biele päťpočetné kvety so žltými prašníkmi, väčšinou nesené nad listami, dobre prístupné včelám a ďalším opeľovačom. Odroda plodí vo vlnách, v českých podmienkach obvykle od konca júna do septembra, v teplejších a chránených polohách až do prvých jesenných mrazíkov. Plody sú stredne veľké až veľké, priemerne okolo 20-35 g, kužeľovité až mierne oválne, so sýtočervenou, lesklou šupkou a jemne zapustenými nažkami. Dužina je stredne hutná, šťavnatá, s prevažne sladšou chuťou, jemnou kyselinkou a príjemnou arómou, takže sa 'Cabrillo' hodí na priamu konzumáciu aj ako dezertné ovocie. Jahody sa dobre uplatnia v ovocných misách, na koláče a torty, do smoothie aj na domáce džemy a marmelády. Plody prirodzene obsahujú vitamín C, vybrané vitamíny skupiny B, vlákninu a antokyanové farbivá, ktoré vhodne dopĺňajú pestrú domácu stravu.
Frigo sadba - frigo sadenice má iba korene a srdiečko. Výsadbu vykonávame tak, aby srdiečko sadenice nebolo utopené v substráte, vždy musí byť nad povrhom pôdy. Naopak korene nikdy nenechávajte vyčnievať nad zem. Jedná sa o moderný typ pestovania, ktorý prináša rýchlo prejdenie sadeníc a plody už do 60 dní od výsadby. Viac informácií nájdete tu - frigo sadba jahôd.
Pestovanie: Jahodníkom svedčia slnečné až mierne pritienené stanovište, ideálne v závetrí, kde sa lepšie vyfarbujú a cukornaté plody. Najlepšie prospieva v hlbšej, humóznej, stredne ťažkej až ľahšej hlinitej pôde, ktorá je dobre priepustná a pritom nevysychavá, s pH okolo 6–7. Na ťažkých, zamokrených pôdach hrozí zahnívanie koreňov, na extrémne suchých miestach sa zmenšuje veľkosť plodov a celkový výnos. Výsadba predpestovaných rastlín sa vykonáva najčastejšie na jar od apríla do začiatku júna alebo na konci leta a začiatku jesene od augusta do septembra. Odporúčaný spôn približne 25–30 × 25–30 cm zodpovedá asi 9–12 rastlinám na m². V nádobách sa uplatní objem aspoň 3–5 litrov na jednu rastlinu, s kvalitnou drenážou na dne. V čase rastu a plodenia je dôležitá pravidelná, primeraná zálievka, najmä v horúcich obdobiach av nádobách, pôdu pomáha stabilizovať mulč zo slamy, pokosenej trávy alebo listovky. Pred sezónou je vhodné zapraviť do pôdy dobre vyzretý kompost alebo použiť hnojivo na jahody v nižších dávkach. Rastliny sú plne mrazuvzdorné približne do −25 až −30 °C, v nádobách ich cez zimu chráni umiestnenie na chránené miesto a obmedzenie premokrenia. Kultivar vykazuje v praxi dobrú odolnosť, pri hustom poraste sa však môžu objaviť plesne na prezretých plodoch, preto prospieva pravidelné odstraňovanie starých plodov a dostatočné prúdenie vzduchu. Najvyššie plodnosti dosahujú porasty v prvých dvoch až troch rokoch, potom sa odporúča výsadbu omladiť novými rastlinami z kvalitnej sadby.
Autor: Nikol | Revízia: 5.12.2025
Viac na: Návod na pestovanie jahôd
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
