Jahoda 'Vima Rina' - stálerodiaca
Kód: 76257.png?63cfc931)
.png?63cfc961)
.png?63cfc981)
.png?63cfc9a0)
Podrobný popis
Jahoda 'Vima Rina' - stáleplodiaca odroda pochádzajúca z holandského šľachtenia v rámci série Vima, určená predovšetkým na dezertné využitie a dlhšie obdobie zberu. Kríky rastú stredne silne, skôr kompaktne, s prevažne poliehavým až mierne vystúpavým habitom. V dospelosti dorastajú asi 25-30 cm výšky a 35-40 cm šírky a vytvárajú súvislý, ale vzdušný porast. Trojpočetné listy sú svetlo až stredne zelené, počas sezóny postupne stmavnú a čiastočne tienia plody pred priamym slnkom. Od neskorej jari do jesene sa na kvetných stvoloch objavujú biele päťpočetné kvety so žltými prašníkmi, ktoré navštevujú včely a ďalšie opeľovače. Odroda plodí vo vlnách, obvykle od polovice júna až do septembra, v teplejších a chránených miestach niekedy aj dlhšie podľa priebehu počasia. Plody sú stredne veľké až veľké, priemerne okolo 20 – 30 g, kužeľovité až mierne oválne, so sýtočervenou, lesklou šupkou a jemne zapustenými nažkami. Dužina je stredne hutná, šťavnatá, s prevažne sladšou chuťou, jemnou kyselinkou a príjemnou arómou, takže sa hodí najmä ako dezertná odroda. Jahody sa dobre uplatnia pri priamej konzumácii, v ovocných misách, na koláče a dezerty, do smoothie, na džemy, marmelády a sirupy aj na mrazenie, ktoré pevnejšia dužina dobre znáša. Plody prirodzene obsahujú vitamín C, niektoré vitamíny skupiny B, vitamín K, vlákninu a antokyanové farbivá, ktoré pomáhajú obohatiť pestrú domácu stravu.
Frigo sadba - frigo sadenice má iba korene a srdiečko. Výsadbu vykonávame tak, aby srdiečko sadenice nebolo utopené v substráte, vždy musí byť nad povrhom pôdy. Naopak korene nikdy nenechávajte vyčnievať nad zem. Jedná sa o moderný typ pestovania, ktorý prináša rýchlo prejdenie sadeníc a plody už do 60 dní od výsadby. Viac informácií nájdete tu - frigo sadba jahôd.
Pestovanie: Jahodníkom svedčia slnečné až mierne pritienené stanovište, ideálne v závetrí, kde sa lepšie vyfarbujú a cukornaté plody. Najlepšie prospieva v hlbšej, humóznej, stredne ťažkej až ľahšej hlinitej pôde, ktorá je dobre priepustná a pritom nevysychavá, s pH okolo 6–7. Na ťažkých, zamokrených pôdach hrozí zahnívanie koreňov, na extrémne suchých miestach sa zmenšuje veľkosť plodov a celkový výnos. Výsadba predpestovaných rastlín sa vykonáva najčastejšie na jar od apríla do začiatku júna alebo na konci leta a začiatku jesene od augusta do septembra. Odporúčaný spôn približne 25–30 × 25–30 cm zodpovedá asi 9–12 rastlinám na m². V nádobách sa uplatní objem aspoň 3–5 litrov na jednu rastlinu, s kvalitnou drenážou na dne. V čase rastu a plodenia je dôležitá pravidelná, primeraná zálievka, najmä v horúcich obdobiach av nádobách, pôdu pomáha stabilizovať mulč zo slamy, pokosenej trávy alebo listovky. Pred sezónou je vhodné zapraviť do pôdy dobre vyzretý kompost alebo použiť hnojivo na jahody v nižších dávkach. Rastliny sú plne mrazuvzdorné približne do −25 až −30 °C, v nádobách ich cez zimu chráni umiestnenie na chránené miesto a obmedzenie premokrenia. Kultivar vykazuje v praxi dobrú odolnosť, pri hustom poraste sa však môžu objaviť plesne na prezretých plodoch, preto prospieva pravidelné odstraňovanie starých plodov a dostatočné prúdenie vzduchu. Najvyššie plodnosti dosahujú porasty v prvých dvoch až troch rokoch, potom sa odporúča výsadbu omladiť novými rastlinami z kvalitnej sadby.
Autor: Nikol | Revízia: 5.12.2025
Viac na: Návod na pestovanie jahôd
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
