Egreš Crispa® Goldling®
Kód: 119961.png?63cfc931)
.png?63cfc961)
.png?63cfc981)
.png?63cfc9a0)
Podrobný popis
Egreš Crispa® Goldling® - výborná odroda egrešov z radu Crispa® vyniká svojimi veľkými, zlatisto žltými plodmi a sladkou, veľmi šťavnatou chuťou.Rastie rýchlo, má kompaktný habitus a nesie bežné tŕne.Plody sú veľmi veľké, s tenkou šupkou so zlatistým žilkovaním, čo im dodáva atraktívny vzhľad.Dozrievajú stredne skoro približne od polovice júla.Odroda je známa svojou toleranciou voči múčnatke a zdravým, vitálnym rastom aj za menej priaznivého počasia.Plody sú výborné na priamu konzumáciu, ale aj na spracovanie – na džemy, kompóty alebo dezerty.
Pestovanie: Najlepšie rastie na slnečnom alebo mierne pritienenom mieste v závetrí, kde má dostatok svetla a nie je vystavený silnému vetru. Vyhovuje mu hlinitá, humózna a dobre priepustná pôda s dostatočnou drenážou a pH 6,0–6,5. Neznáša premokrenie ani ťažkú ílovitú zem bez úpravy. Zálievka by mala byť pravidelná, pôda sa nesmie vysušiť, najmä v čase nasadzovania plodov. Mulčovanie kompostom, trávou či slamou pomáha udržať vlhkosť a bráni rastu burín. Egreše majú strednú odolnosť voči suchu – krátkodobé prísušky zvládne, ale pri dlhšom suchu zmenšuje plody. Na jar prihnojujeme kompostom alebo hnojivom na bobuľoviny, na jeseň dopĺňame draslík (napr. drevený popol). Rez sa robí každoročne skoro na jar, odstraňujú sa staré, choré a krížiace sa konáre, ponecháva sa asi 8–10 silných výhonov. Po zbere je možné ker ľahko presvetliť. Všeobecne sú egreše dobre mrazuvzdorné a odolné v závislosti od odrody. Pri pestovaní v nádobách volíme nádobu s objemom aspoň 30l s kvalitným substrátom a drenážou, nádoby je vhodné na zimu chrániť.
Viac na: Návod na pestovanie egrešov
Autor: Kamila | Revízia: 15.11. 2025
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
