Egreš 'Biely Triumf'
Kód: 115687.png?63cfc931)
.png?63cfc961)
.png?63cfc981)
.png?63cfc9a0)
Podrobný popis
Egreš 'Biely Triumf'- veľmi plodná biela odroda egrešu pochádzajúca z Anglicka či strednej Európy. Krík tvorí kompaktný, guľovitý až mierne rozložitý habitus s bežnými tŕňmi na výhonoch. Plody sú strednej až veľkej veľkosti, guľovité až mierne oválne, s tenkou šupkou svetlo zelenej farby, ktorá pri plnom zrelom stave prechádza do zeleno-žltavej. Chuť je aromatická, sladkokyslá, veľmi vhodná na priamu konzumáciu aj na spracovanie (džemy, kompóty, koláče). Úroda obvykle nastupuje v druhej polovici júla. Táto odroda je mrazuvzdorná a odolná voči hubovým chorobám a múčnatke.
Pestovanie: Najlepšie rastie na slnečnom alebo mierne pritienenom mieste v závetrí, kde má dostatok svetla a nie je vystavený silnému vetru. Vyhovuje mu hlinitá, humózna a dobre priepustná pôda s dostatočnou drenážou a pH 6,0–6,5. Neznáša premokrenie ani ťažkú ílovitú zem bez úpravy. Zálievka by mala byť pravidelná, pôda sa nesmie vysušiť, najmä v čase nasadzovania plodov. Mulčovanie kompostom, trávou či slamou pomáha udržať vlhkosť a bráni rastu burín. Egreše majú strednú odolnosť voči suchu – krátkodobé prísušky zvládne, ale pri dlhšom suchu zmenšuje plody. Na jar prihnojujeme kompostom alebo hnojivom na bobuľoviny, na jeseň dopĺňame draslík (napr. drevený popol). Rez sa robí každoročne skoro na jar, odstraňujú sa staré, choré a krížiace sa konáre, ponecháva sa asi 8–10 silných výhonov. Po zbere je možné ker ľahko presvetliť. Všeobecne sú egreše dobre mrazuvzdorné a odolné v závislosti od odrody. Pri pestovaní v nádobách volíme nádobu s objemom aspoň 30l s kvalitným substrátom a drenážou, nádoby je vhodné na zimu chrániť.
Pri výsadbe prostokorenných sadeníc sa korene prostokorenného stromčeka či kríku namočia aspoň na pár hodín do vedra s vodou. Vhodné je okolie kríkov i stromčekov zamulčovať, aby sa tak predišlo tvorbe buriny. Je možné mierne zakrátiť korene.
Viac na: Návod na pestovanie egrešov
Autor: Kamila | Revízia: 12.11. 2025
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
