Vinič 'Pizzutello bianco'

Kód: 4827 69498 Zvoľte variant
Neohodnotené
12,90 € / ks 5,90 € / ks od 5,90 € / ks
Vypredané Skladom (>100 ks) Zvoľte variant
Variant

Vitis vinifera 'Pizzutello bianco'

Talianska muštová odroda z regiónu Abruzzo, ktorá vytvára zelenožlté až zlatisté bobule strednej veľkosti s jemnou sladkou chuťou a aromatickým kvetinovým tónom. Hrozno je stredne veľké až veľké, pomerne husté a dozrieva stredne skoro, obvykle od konca augusta do začiatku septembra. Réva je odolná voči bežným hubovým chorobám, rastie na drôtených oporách a pergolách a poskytuje stabilnú úrodu vhodnú pre suché aj polosladké vína.

Detailné informácie

6000 DRUHOV RASTLÍN
6000 DRUHOV RASTLÍN
ODOSIELAME OKAMŽITE
ODOSIELAME OKAMŽITE
ŠPECIALISTI NA OVOCNÉ STROMY
ŠPECIALISTI NA OVOCNÉ STROMY
VZRASTLÉ STROMY NA SKLADE
VZRASTLÉ STROMY NA SKLADE

Podrobný popis

Vinič 'Pizzutello bianco' - staršia muštová odroda talianskeho pôvodu, typická pre región Abruzzo a stredné Taliansko. Plody majú zelenožltú až zlatistú farbu, bobule sú strednej veľkosti, šťavnaté, s jemnou sladkou a aromatickou chuťou, vhodné predovšetkým na výrobu bielych vín s jemným ovocným a kvetinovým charakterom. Majú atypický silne zašpicatený a štíhly tvar. Hrozno je stredne veľké až veľké, pomerne husté, čo podporuje rovnomerné zrenie. Vinič zreje stredne skoro, zber sa zvyčajne vykonáva od konca augusta do začiatku septembra, v závislosti od klímy a lokality. Odroda je pomerne odolná voči bežným hubovým chorobám, najmä peronospóre a plesni viniča. Pestuje sa prevažne na drôtených oporách a pergolách, dorastá do štandardnej výšky muštových rév a poskytuje stabilnú úrodu. Plody sa využívajú hlavne na výrobu suchých a polosladkých aromatických bielych vín, menej na priamu konzumáciu. Vďaka aromatickej chuti a relatívne jednoduchej starostlivosti je odroda vhodná aj pre menšie záhradné vinice a domáce spracovanie.

Pestovanie: Vínna réva najlepšie prospieva na slnečnom, teplom a chránenom stanovišti, ideálne pri južnej stene alebo svahu, kde má dostatok svetla a tepla na vyzrievanie hrozna. Pôda by mala byť priepustná, hlinitopiesčitá až hlinitá, s dostatkom živín a neutrálnou až mierne zásaditou reakciou. Ťažké a trvalo zamokrené pôdy réva neznáša. Pred výsadbou je vhodné pôdu obohatiť kompostom alebo dobre rozloženým hnojom. Zálievka je dôležitá hlavne v prvých rokoch po výsadbe av čase sucha, neskôr si vinič vystačí s prirodzenými zrážkami. Na jar sa prihnojuje kompostom alebo hnojivom s vyšším obsahom draslíka a fosforu na podporu plodnosti a vyzrievania dreva. Na konci júla prihnojujeme Cereritom. Každoročne je nutný rez, ktorý sa vykonáva v predjarí – odstránia sa slabé a prebytočné výhony, ponechávajú sa len tie očká, z ktorých má vinič plodiť. Správnym rezom sa udržuje vitalita kríka i kvalita úrody. Mladé sadenice odporúčame chrániť pred mrazmi.

Kontajnerované sadenice možno vysádzať od jari do jesene, prostokorenné na jar alebo na jeseň po opadaní listov. Pri výsadbe sa sadenica umiestňuje o niekoľko centimetrov hlbšie, než rástla v škôlke a po výsadbe sa dôkladne zaleje.

Autor: Lucie | Revízia: 16.11. 2025

Dodatočné parametre

Kategória: Stolové odrody
EAN: Zvoľte variant
Svetelné podmienky: Slnko
Farba plodu: Zelená, Žltá
Obsah semien: Semenná
Termín zberu: August, September
Balenie: prostokorenná sadenica alebo kontajner
Plant Passport: A: Vitis B: CZ-4282 C: 26/FP/0009 D: IT

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Bezpečnostná kontrola