Vinič 'Lidia'
Kód: 11323.png?63cfc931)
.png?63cfc961)
.png?63cfc981)
.png?63cfc9a0)
Podrobný popis
Vinič 'Lidia' - prevažne stolná odroda s univerzálnym využitím aj pre ľahšie muštovanie. Pochádza z USA ako výber z amerických sadeníc, preto nesie typické aromatické tóny pripomínajúce odrodu Isabella. Plody sú ružovo červené až purpurové, bobule guľaté až mierne oválne, strednej veľkosti (cca 3–5 g), hrozno obvykle dosahuje medzi 100–300 g, pri optimálnych podmienkach dosahujú vyššie váhy. Chuť je sladká s výraznou muškátovou arómou, dužina je šťavnatá. Dozrieva stredne neskoro až neskôr, zber prebieha od konca augusta do septembra až októbra. Vykazuje solídnu odolnosť voči hubovým chorobám a je cenená pre nenáročnosť a spoľahlivé výnosy. Hodí sa dobre pre záhradné pestovanie, vedenie na pergole aj na domáce spracovanie.
Pestovanie: Vínna réva najlepšie prospieva na slnečnom, teplom a chránenom stanovišti, ideálne pri južnej stene alebo svahu, kde má dostatok svetla a tepla na vyzrievanie hrozna. Pôda by mala byť priepustná, hlinitopiesčitá až hlinitá, s dostatkom živín a neutrálnou až mierne zásaditou reakciou. Ťažké a trvalo zamokrené pôdy réva neznáša. Pred výsadbou je vhodné pôdu obohatiť kompostom alebo dobre rozloženým hnojom. Zálievka je dôležitá hlavne v prvých rokoch po výsadbe av čase sucha, neskôr si vinič vystačí s prirodzenými zrážkami. Na jar sa prihnojuje kompostom alebo hnojivom s vyšším obsahom draslíka a fosforu na podporu plodnosti a vyzrievania dreva. Na konci júla prihnojujeme Cereritom. Každoročne je nutný rez, ktorý sa vykonáva v predjarí – odstránia sa slabé a prebytočné výhony, ponechávajú sa len tie očká, z ktorých má vinič plodiť. Správnym rezom sa udržuje vitalita kríka i kvalita úrody. Mladé sadenice odporúčame chrániť pred mrazmi.
Kontajnerované sadenice možno vysádzať od jari do jesene, prostokorenné na jar alebo na jeseň po opadaní listov. Pri výsadbe sa sadenica umiestňuje o niekoľko centimetrov hlbšie, než rástla v škôlke a po výsadbe sa dôkladne zaleje.
Autor: Lucie | Revízia: 12.11. 2025
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
