Vinič 'Isabella biela'
Kód: 720911.png?63cfc931)
.png?63cfc961)
.png?63cfc981)
.png?63cfc9a0)
Podrobný popis
Vinič 'Isabella biela' - stolová univerzálna odroda vínnej révy vhodná primárne na priamu konzumáciu, prípadne domáce spracovanie. Pôvodom bola vyšľachtená v Spojených štátoch, približne v roku 1816, pravdepodobne ako kríženec druhov Vitis labrusca × Vitis vinifera. Plody majú zlatisto žltú šupku s jasne žlto-zelenou dužninou. Chuť je aromatická s typickým ovocným nádychom pripomínajúcim jahody či lesné ovocie. Doba zrenia je stredne neskorá, v našich podmienkach zber prebieha v septembri až októbri. Je vybavená pomerne dobrou odolnosťou voči chorobám, a je vhodná na pestovanie v chladnejších či okrajových lokalitách. Je vhodná pre vedenie na pergolu či altánok, popínavý rast umožňuje ako úžitkové, tak aj dekoratívne využitie.
Pestovanie: Vínna réva najlepšie prospieva na slnečnom, teplom a chránenom stanovišti, ideálne pri južnej stene alebo svahu, kde má dostatok svetla a tepla na vyzrievanie hrozna. Pôda by mala byť priepustná, hlinitopiesčitá až hlinitá, s dostatkom živín a neutrálnou až mierne zásaditou reakciou. Ťažké a trvalo zamokrené pôdy réva neznáša. Pred výsadbou je vhodné pôdu obohatiť kompostom alebo dobre rozloženým hnojom. Zálievka je dôležitá hlavne v prvých rokoch po výsadbe av čase sucha, neskôr si vinič vystačí s prirodzenými zrážkami. Na jar sa prihnojuje kompostom alebo hnojivom s vyšším obsahom draslíka a fosforu na podporu plodnosti a vyzrievania dreva. Na konci júla prihnojujeme Cereritom. Každoročne je nutný rez, ktorý sa vykonáva v predjarí – odstránia sa slabé a prebytočné výhony, ponechávajú sa len tie očká, z ktorých má vinič plodiť. Správnym rezom sa udržuje vitalita kríka i kvalita úrody. Mladé sadenice odporúčame chrániť pred mrazmi.
Kontajnerované sadenice možno vysádzať od jari do jesene, prostokorenné na jar alebo na jeseň po opadaní listov. Pri výsadbe sa sadenica umiestňuje o niekoľko centimetrov hlbšie, než rástla v škôlke a po výsadbe sa dôkladne zaleje.
Autor: Lucie | Revízia: 11.11. 2025
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
