Vinič 'Děkabrskij'
Kód: 95198.png?63cfc931)
.png?63cfc961)
.png?63cfc981)
.png?63cfc9a0)
Podrobný popis
Vinič 'Děkabrskij' - stolová odroda pochádzajúca z Moldavska, kde bola vyšľachtená v roku 1961 krížením odrôd Korna Njagra × Seïv Villar.Farba bobúľ je tmavo fialovo-čierna s výrazným voskovým povlakom, bobule sú strednej veľkosti (cca 3–5 g) s oválnym alebo ľahko pretiahnutým tvarom. Dužina je šťavnatá, mäsitá, so sladkou chuťou a jemnou kyselinkou, šupka je pomerne tenká, ale pevná. Zrenie odrody je stredne-neskoré, žne sa koncom septembra či v októbri. Je primárne určená na stolnú konzumáciu, výhodou je aj možnosť dlhšieho skladovania. Vyniká vysokou mrazuvzdornosťou a dobrou odolnosťou voči hubovým chorobám (najmä plesni viniča).
Pestovanie: Vínna réva najlepšie prospieva na slnečnom, teplom a chránenom stanovišti, ideálne pri južnej stene alebo svahu, kde má dostatok svetla a tepla na vyzrievanie hrozna. Pôda by mala byť priepustná, hlinitopiesčitá až hlinitá, s dostatkom živín a neutrálnou až mierne zásaditou reakciou. Ťažké a trvalo zamokrené pôdy réva neznáša. Pred výsadbou je vhodné pôdu obohatiť kompostom alebo dobre rozloženým hnojom. Zálievka je dôležitá hlavne v prvých rokoch po výsadbe av čase sucha, neskôr si vinič vystačí s prirodzenými zrážkami. Na jar sa prihnojuje kompostom alebo hnojivom s vyšším obsahom draslíka a fosforu na podporu plodnosti a vyzrievania dreva. Na konci júla prihnojujeme Cereritom. Každoročne je nutný rez, ktorý sa vykonáva v predjarí – odstránia sa slabé a prebytočné výhony, ponechávajú sa len tie očká, z ktorých má vinič plodiť. Správnym rezom sa udržuje vitalita kríka i kvalita úrody. Mladé sadenice odporúčame chrániť pred mrazmi.
Kontajnerované sadenice možno vysádzať od jari do jesene, prostokorenné na jar alebo na jeseň po opadaní listov. Pri výsadbe sa sadenica umiestňuje o niekoľko centimetrov hlbšie, než rástla v škôlke a po výsadbe sa dôkladne zaleje.
Autor: Lucie | Revízia: 4.11. 2025
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
