Vinič 'Katrusja Kachovskaja'
Kód: 842205 110142 Zvoľte variant.png?63cfc931)
.png?63cfc961)
.png?63cfc981)
.png?63cfc9a0)
Podrobný popis
Vinič 'Katrusja Kachovskaja' - stolová odroda vínnej révy, určená predovšetkým na priamu konzumáciu. Pôvodom vznikla na Ukrajine ako šľachtiteľský kríženec odrôd Talizman a Arkadia. Plody majú ružovo malinovú až svetlo jantárovú farbu šupky, bobule sú veľmi veľké a hrozno dosahuje hmotnosť zhruba 600–1000g alebo viac. Dužina je mäsitá, chrumkavá, šťavnatá s príjemnou muškátovou alebo tropickou chuťou. Doba zrenia sa radí k raným odrodám, zber začína obvykle v priebehu augusta až na prelome septembra. Odroda má veľmi dobrú odolnosť voči mrazu a vysokú odolnosť voči chorobám vrátane plesní. Z hľadiska využitia je vhodná na domáce záhradné pestovanie aj vedenie na pergolách, altánkoch či inej opore ako dekoratívny aj úžitkový prvok.
Pestovanie: Vínna réva najlepšie prospieva na slnečnom, teplom a chránenom stanovišti, ideálne pri južnej stene alebo svahu, kde má dostatok svetla a tepla na vyzrievanie hrozna. Pôda by mala byť priepustná, hlinitopiesčitá až hlinitá, s dostatkom živín a neutrálnou až mierne zásaditou reakciou. Ťažké a trvalo zamokrené pôdy réva neznáša. Pred výsadbou je vhodné pôdu obohatiť kompostom alebo dobre rozloženým hnojom. Zálievka je dôležitá hlavne v prvých rokoch po výsadbe av čase sucha, neskôr si vinič vystačí s prirodzenými zrážkami. Na jar sa prihnojuje kompostom alebo hnojivom s vyšším obsahom draslíka a fosforu na podporu plodnosti a vyzrievania dreva. Na konci júla prihnojujeme Cereritom. Každoročne je nutný rez, ktorý sa vykonáva v predjarí – odstránia sa slabé a prebytočné výhony, ponechávajú sa len tie očká, z ktorých má vinič plodiť. Správnym rezom sa udržuje vitalita kríka i kvalita úrody. Mladé sadenice odporúčame chrániť pred mrazmi.
Kontajnerované sadenice možno vysádzať od jari do jesene, prostokorenné na jar alebo na jeseň po opadaní listov. Pri výsadbe sa sadenica umiestňuje o niekoľko centimetrov hlbšie, než rástla v škôlke a po výsadbe sa dôkladne zaleje.
Autor: Lucie | Revízia: 12.11. 2025
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
