Vinič 'Akcent'
Kód: 106877 720657 Zvoľte variant.png?63cfc931)
.png?63cfc961)
.png?63cfc981)
.png?63cfc9a0)
Podrobný popis
Vinič 'Akcent' - rezistentná stolová odroda vínnej révy, ktorá sa vyznačuje veľkoplodým hroznom a vynikajúcou chuťou. Táto odroda je ideálna pre pestovateľov hľadajúcich odolnú a nenáročnú révu, ktorá zároveň prináša kvalitné a chutné plody. Bobule sú strednej až väčšej veľkosti, s pevnou šupkou, ktorá chráni plody pred poškodením a zaisťuje ich dlhšiu skladovateľnosť. Dužina je šťavnatá s príjemnou a osviežujúcou chuťou, pripomínajúcou tóny citrusov.Úroda začína na konci augusta, čo z tejto odrody robí ranú voľbu medzi stolovým hroznom. Réva je rezistentná voči bežným chorobám a dobre znáša aj menej priaznivé klimatické podmienky, čo zjednodušuje jej pestovanie a znižuje potrebu chemickej ochrany.
Pestovanie: Vínna réva najlepšie prospieva na slnečnom, teplom a chránenom stanovišti, ideálne pri južnej stene alebo svahu, kde má dostatok svetla a tepla na vyzrievanie hrozna. Pôda by mala byť priepustná, hlinitopiesčitá až hlinitá, s dostatkom živín a neutrálnou až mierne zásaditou reakciou. Ťažké a trvalo zamokrené pôdy réva neznáša. Pred výsadbou je vhodné pôdu obohatiť kompostom alebo dobre rozloženým hnojom. Zálievka je dôležitá hlavne v prvých rokoch po výsadbe av čase sucha, neskôr si vinič vystačí s prirodzenými zrážkami. Na jar sa prihnojuje kompostom alebo hnojivom s vyšším obsahom draslíka a fosforu na podporu plodnosti a vyzrievania dreva. Na konci júla prihnojujeme Cereritom. Každoročne je nutný rez, ktorý sa vykonáva v predjarí – odstránia sa slabé a prebytočné výhony, ponechávajú sa len tie očká, z ktorých má vinič plodiť. Správnym rezom sa udržuje vitalita kríka i kvalita úrody. Mladé sadenice odporúčame chrániť pred mrazmi.
Kontajnerované sadenice možno vysádzať od jari do jesene, prostokorenné na jar alebo na jeseň po opadaní listov. Pri výsadbe sa sadenica umiestňuje o niekoľko centimetrov hlbšie, než rástla v škôlke a po výsadbe sa dôkladne zaleje.
Autor: Lucie | Revízia: 10.11. 2025
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
