Pomarančovník myrtolistý 'Crispifolia'

Kód: 9999164
Neohodnotené
26,90 € / ks
Vypredané
Variant

Citrus aurantium var. myrtifolia 'Crispifolia'

Spojenie zaujímavo kučeravých, husto nasadených listov a drobných horkokyslých plodov na výrobu marmelád a kandizovanej kôry. Historický kultivar známy už vo florentských záhradách 17. storočia rastie v nádobe ako hustý, stredne silne rastúci ker vysoký asi 1,5 – 2 m. Na jar nesie biele, výrazne vonné kvety av zime dozrievajú oranžové guľovité plody, ktoré prinášajú stredomorov.

 

Detailné informácie

6000 DRUHOV RASTLÍN
6000 DRUHOV RASTLÍN
ODOSIELAME OKAMŽITE
ODOSIELAME OKAMŽITE
ŠPECIALISTI NA OVOCNÉ STROMY
ŠPECIALISTI NA OVOCNÉ STROMY
VZRASTLÉ STROMY NA SKLADE
VZRASTLÉ STROMY NA SKLADE

Podrobný popis

Pomarančovník myrtolistý 'Crispifolia' - historický kultivar myrtolistého pomarančovníka, ktorý bol pestovaný vo florentských záhradách už v 17. storočí av Holandsku sa v 17.–18. storočia označoval ako „Bouquet-Pomeranze“. Patrí do skupiny horkých pomarančovníkov, vzniknutých krížením pomela a mandarínky, ale svojím vzhľadom je blízky odrodám typu chinotto. V príhodných podmienkach vytvára vždyzelený ker až nízky stromček, v nádobe v našich podmienkach obvykle 1,5-2 m vysoký a 1-1,5 m široký. Rast je hustý, vetvy sú krátko vetvené a prevažne bez tŕňov, s hladkou hnedastou kôrou. Listy sú menšie až stredne veľké, oválne vajcovité, tuhé a silné, so sklenenou čepeľou a okrajmi stáčanými dole ak spodnej strane, čo im dáva typicky kučeravý vzhľad. Na vetvách ich býva veľké množstvo, takže koruna pôsobí jemne štruktúrovane a vždy zeleno. Stopka je úzko krídlatá. Vôňa listov je po premnutí typicky citrusová. Na jar, prevažne v apríli a máji, sa v pazuchách listov objavujú stredne veľké biele kvety v menších zhlukoch, s výraznou vôňou priťahujúcou opeľujúci hmyz. U starších rastlín sa môže objaviť aj slabšie remontantné kvitnutie koncom leta. Plody sú guľovité, asi 5–6 cm veľké, s hladkou až slabo hrboľatou šupkou, ktorá pri dozrievaní prechádza zo žltej do sýto oranžovej. Dužina je oranžová, jemne delená na 8–10 dielikov, skôr menej šťavnatá, výrazne kyslá s horkým tónom typickým pre horké pomaranče. Plody v nádobách obvykle dozrievajú od novembra do januára a môžu dlhšiu dobu zostávať na rastline. Uplatňujú sa pri výrobe marmelád, kandizovanej kôry, sirupov a likérov, podobne ako iné odrody chinotta, vďaka obsahu vitamínu C a ďalších rastlinných látok patria medzi cenené suroviny pre tradičnú kuchyňu a nápoje.

Pestovanie: Pomarančovníky prospievajú na veľmi svetlom mieste v teplom závetrí, kde koruna bez prievanu dobre vyzrieva a plody sa vyfarbujú. Substrát má byť vzdušný a rýchlo odvodnený, s pH 6,0-6,5 as vyšším podielom draslíka pre vyrovnanú chuť. Osvedčuje sa zmes pre citrusy alebo vlastný mix zhruba zo 40 % jemnej rašeliny či kokosovej drviny, 30 % vyzretého kompostu a 30 % minerálnej zložky na odvodnenie, napríklad perlitu, pemzy alebo hrubého kremičitého piesku frakcie 2–4 mm. Zálievka prebieha rovnomerne, medzi jednotlivými dávkami mierne preschnutie povrchu, trvalé premokrenie zvyšuje riziko fytoftory („vodné plesne“). Od jari do konca leta sa používa hnojivo pre citrusy, v máji a júni sa odporúča zvýšený podiel draslíka a priebežné doplňovanie mikroprvkov, najmä železa, mangánu a zinku. Rez nasleduje po zbere, odstraňujú sa prekrížené a zahusťujúce výhony a udržuje sa svetlý stred koruny. V nádobách s objemom 30–50 litrov sa vytvára stabilná násada, presadenie po zhruba dvoch rokoch do o niečo väčšej nádoby podporuje vitalitu koreňov. Pred prvými mrazíkmi nasleduje presun do svetlej chodby alebo zimnej záhrady s teplotou 5–10 °C, kde sa obmedzuje zálievka a udržuje sa dobrá cirkulácia vzduchu. Prezimovanie sa osvedčuje pri okne vo svetlej garáži s denným svetlom, na studenej verande alebo v nevykurovanom skleníku s temperáciou nad 0 °C. Pomarančovníky sú samosprašné, avšak pri opakovanom kvitnutí v byte môže mierne zavibrovanie vetiev či prirodzený pohyb vzduchu zlepšiť násadu.

Autor: Kristína | Revízia: 25.11. 2025

Viac na: Návod na pestovanie citrusov

Dodatočné parametre

Kategória: Citrusy
Farba kvetu: Biela
Výška: 180-200, 140-160, 160-180
Farba listu: Zelená
Doba kvetu: Apríl, Máj
Svetelné podmienky: Slnko
Farba plodu: Oranžová
Termín zberu: Január, November, December
Trnitosť: Menej tŕňov
Typ opelenia (pohlavie rastliny): Samosprašné
Balenie: kontajner
Plant Passport: A: Citrus B: CZ-4282 C: 26/FP/0005 D: CZ

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Bezpečnostná kontrola