16.11.-17.11. INVENTURA - PŘÍJEM OBJEDNÁVEK JE POZASTAVEN

Pomarančovník horký 'Corrugato'

Kód: 885167
Neohodnotené
55,90 € / ks
Vypredané
Variant

Citrus aurantium 'Corrugato'

Zaujme každého, kto hľadá citrus s netradičným vzhľadom a spoľahlivým plodením v nádobe. Hlboko rebrované oranžové plody so silnou kôrou sa hodia na výrobu marmelád, kandizovanie a ochutenie dezertov, dužina má horkokyslú, miestami sladšiu chuť. Rastie v nádobách do výšky okolo 2–3 m, dobre znáša tvarovanie a pri dostatku svetla nesie silne vonné biele kvety od jari do leta.

Detailné informácie

6000 DRUHOV RASTLÍN
6000 DRUHOV RASTLÍN
ODOSIELAME OKAMŽITE
ODOSIELAME OKAMŽITE
ŠPECIALISTI NA OVOCNÉ STROMY
ŠPECIALISTI NA OVOCNÉ STROMY
VZRASTLÉ STROMY NA SKLADE
VZRASTLÉ STROMY NA SKLADE

Podrobný popis

Pomarančovník horký 'Corrugato' - vždyzelený strom pôvodom z juhovýchodnej Ázie, ktorý sa po stáročia pestuje v Stredomorí ako okrasná aj úžitková drevina. V našich podmienkach vytvára v nádobe stredne vzrastný ker až nižší strom vysoký približne 2–3 ma široký asi 1,5–2 m. Koruna je hustá, dobre vetvená, s lesklými tmavo zelenými listami, vetvy nesú krátke, ale ostré tŕne. Od konca zimy do neskorej jari rozkvitajú biele kvety so silnou citrusovou vôňou, ktoré navštevujú včely a ďalší opeľujúci hmyz, v priaznivých podmienkach sa kvitnutie môže slabo opakovať aj v lete. Po odkvitnutí nasadzuje rastlina stredne veľké, guľovité až mierne sploštené plody so silnou, hlboko zvlnenou alebo zvrásnenou šupkou. Spočiatku sú plody zelené, pri dozrievaní prechádzajú do sýto oranžovej až oranžovočervenej farby a na strome často vydržia až do neskorej zimy. Dužina je šťavnatá, má horkokyslú chuť so sladšími tónmi a používa sa skôr na ďalšie spracovanie ako na čerstvú konzumáciu, chuť je sladká až mierne horkastá či horkokyslá. Hodí sa na výrobu marmelád, kandovanej kôry, sirupov, aperitívov a domácich likérov, šupka sa využíva aj ako korenie a dekorácia dezertov. Odroda je samosprašná, plodí aj ako solitér, vyššia násada plodov súvisí s dobrým osvetlením a letnením vonku v čase kvetu, podobne ako u iných citrusov.

Pestovanie: Pomarančovníky prospievajú na veľmi svetlom mieste v teplom závetrí, kde koruna bez prievanu dobre vyzrieva a plody sa vyfarbujú. Substrát má byť vzdušný a rýchlo odvodnený, s pH 6,0-6,5 as vyšším podielom draslíka pre vyrovnanú chuť. Osvedčuje sa zmes pre citrusy alebo vlastný mix zhruba zo 40 % jemnej rašeliny či kokosovej drviny, 30 % vyzretého kompostu a 30 % minerálnej zložky na odvodnenie, napríklad perlitu, pemzy alebo hrubého kremičitého piesku frakcie 2–4 mm. Zálievka prebieha rovnomerne, medzi jednotlivými dávkami mierne preschnutie povrchu, trvalé premokrenie zvyšuje riziko fytoftory („vodné plesne“). Od jari do konca leta sa používa hnojivo pre citrusy, v máji a júni sa odporúča zvýšený podiel draslíka a priebežné doplňovanie mikroprvkov, najmä železa, mangánu a zinku. Rez nasleduje po zbere, odstraňujú sa prekrížené a zahusťujúce výhony a udržuje sa svetlý stred koruny. V nádobách s objemom 30–50 litrov sa vytvára stabilná násada, presadenie po zhruba dvoch rokoch do o niečo väčšej nádoby podporuje vitalitu koreňov. Pred prvými mrazíkmi nasleduje presun do svetlej chodby alebo zimnej záhrady s teplotou 5–10 °C, kde sa obmedzuje zálievka a udržuje sa dobrá cirkulácia vzduchu. Prezimovanie sa osvedčuje pri okne vo svetlej garáži s denným svetlom, na studenej verande alebo v nevykurovanom skleníku s temperáciou nad 0 °C. Pomarančovníky sú samosprašné, avšak pri opakovanom kvitnutí v byte môže mierne zavibrovanie vetiev či prirodzený pohyb vzduchu zlepšiť násadu.


Autor: Kristýna | Revízia: 18.11. 2025

Viac na: Návod na pestovanie citrusov

Dodatočné parametre

Kategória: Citrusy
EAN: 2284900356322
Farba kvetu: Biela
Výška: 200-250, 250-300
Farba listu: Zelená
Doba kvetu: Marec, Apríl, Máj, Jún
Svetelné podmienky: Slnko
Farba plodu: Oranžová
Termín zberu: Január, Február, November, December
Trnitosť: S tŕňmi
Typ opelenia (pohlavie rastliny): Samosprašné
Balenie: kontajner
Plant Passport: A: Citrus B: CZ-4282 C: 23/FP/0086 D: IT

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Bezpečnostná kontrola