Pomarančovník 'Chinotto'

Kód: 568566 8392 56856 56858 56857 Zvoľte variant
Neohodnotené
21,90 € / ks 54,95 € / ks 34,90 € / ks 52,90 € / ks 52,20 € / ks od 21,90 € / ks
Vypredané Vypredané Vypredané Vypredané Vypredané Zvoľte variant
Variant

Citrus myrtifolia 'Chinotto'

Myrtolistý pomaranč s jemne členitým habitom, ideálny pre terasy a zimné záhrady. Na jar a často aj koncom leta nesie biele, voňavé kvety, v zime až na jar dozrievajú plody na výrobu sirupov a marmelád.Drobné okrúhle plody dozrievajú do sýto oranžovej farby a cenené sú pre horko-sladkú chuť.Prezimovanie je vo svetlej miestnosti pri 5–10 °C. Samosprašný kultivar, v interiéri býva užitočné jemné zatrasenie korunou alebo prenos peľu štetcom pre vyššiu násadu.

Detailné informácie

6000 DRUHOV RASTLÍN
6000 DRUHOV RASTLÍN
ODOSIELAME OKAMŽITE
ODOSIELAME OKAMŽITE
ŠPECIALISTI NA OVOCNÉ STROMY
ŠPECIALISTI NA OVOCNÉ STROMY
VZRASTLÉ STROMY NA SKLADE
VZRASTLÉ STROMY NA SKLADE

Podrobný popis

Pomarančovník 'Chinotto' - stará talianska odroda myrtolistého pomaranča so zahusteným, prirodzene kompaktným rastom a drobnými, tuhými, tmavo zelenými listami, ktoré tvarom pripomínajú myrtu. Počas jari a často znova na konci leta vytvára snehobiele, silne vonné kvety v krátkych zhlukoch, ktoré privolajú opeľujúci hmyz. Plody sú drobné, okrúhle až mierne sploštené, v čase zrelosti sýto oranžové, s jemnou, tenšou šupkou a horko-sladkou, výrazne aromatickou dužninou. V Taliansku sa tradične používajú na kandizovanie, do marmelád, sirupov a horkých limonád typu chinotto, rovnako ako do likérov a bitters, kde dodávajú typickú citrusovo-korenistú stopu. V nádobovej kultúre dorastá obvykle 1–1,5 m výšky a 0,8–1,2 m šírky. Odroda je samosprašná, preto nevyžaduje opeľovače a plodí spoľahlivo aj ako solitéra, v interiéri býva užitočné jemné zatrasenie korunou alebo prenos peľu štetcom pre vyššiu násadu. Zber v našich podmienkach prebieha najčastejšie od decembra do marca, podľa podmienok pestovania a dĺžky zimného oslnenia. Charakter plodov priamo nabáda k ďalšiemu spracovaniu, okrem marmelád a kandizovania sa hodí aj na ochutenie tonikov, sirupov a kuchársky do omáčok k bielym mäsám či rybám.

Pestovanie: Pomarančovníky prospievajú na veľmi svetlom mieste v teplom závetrí, kde koruna bez prievanu dobre vyzrieva a plody sa vyfarbujú. Substrát má byť vzdušný a rýchlo odvodnený, s pH 6,0-6,5 as vyšším podielom draslíka pre vyrovnanú chuť. Osvedčuje sa zmes pre citrusy alebo vlastný mix zhruba zo 40 % jemnej rašeliny či kokosovej drviny, 30 % vyzretého kompostu a 30 % minerálnej zložky na odvodnenie, napríklad perlitu, pemzy alebo hrubého kremičitého piesku frakcie 2–4 mm. Zálievka prebieha rovnomerne, medzi jednotlivými dávkami mierne preschnutie povrchu, trvalé premokrenie zvyšuje riziko fytoftory („vodné plesne“). Od jari do konca leta sa používa hnojivo pre citrusy, v máji a júni sa odporúča zvýšený podiel draslíka a priebežné doplňovanie mikroprvkov, najmä železa, mangánu a zinku. Rez nasleduje po zbere, odstraňujú sa prekrížené a zahusťujúce výhony a udržuje sa svetlý stred koruny. V nádobách s objemom 30–50 litrov sa vytvára stabilná násada, presadenie po zhruba dvoch rokoch do o niečo väčšej nádoby podporuje vitalitu koreňov. Pred prvými mrazíkmi nasleduje presun do svetlej chodby alebo zimnej záhrady s teplotou 5–10 °C, kde sa obmedzuje zálievka a udržuje sa dobrá cirkulácia vzduchu. Prezimovanie sa osvedčuje pri okne vo svetlej garáži s denným svetlom, na studenej verande alebo v nevykurovanom skleníku s temperáciou nad 0 °C. Pomarančovníky sú samosprašné, avšak pri opakovanom kvitnutí v byte môže mierne zavibrovanie vetiev či prirodzený pohyb vzduchu zlepšiť násadu.


Autor: Kristýna | Revízia: 14.11. 2025

Viac na: Návod na pestovanie citrusov

Dodatočné parametre

Kategória: Citrusy
EAN: Zvoľte variant
Farba kvetu: Biela
Výška: 180-200, 140-160, 160-180
Farba listu: Zelená
Doba kvetu: Apríl, Máj, Jún, Júl
Svetelné podmienky: Slnko
Farba plodu: Oranžová
Termín zberu: Január, Február, Marec, December
Typ opelenia (pohlavie rastliny): Samosprašné
Balenie: kontajner
Plant Passport: A: Citrus B: CZ-4282 C: 25/FP/0025 D: CZ
Plant Passport 2: A: Citrus B: CZ-4282 C: 25/FP/0026 D: IT

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Bezpečnostná kontrola