Pomarančovník 'Arancio Variegata'

Kód: 114335 885168 Zvoľte variant
Neohodnotené
21,90 € / ks 60 € / ks od 21,90 € / ks
Vypredané Vypredané Zvoľte variant
Variant

Citrus sinensis 'Arancio Variegato'

Okrasný aj úžitkový pomarančovník s krémovo panašovanými listami a mladými plodmi so zeleno-krémovým pruhovaním, ktoré pri dozrievaní oranžoví. V nádobe dorastá 1,5–2 ma vytvára stabilnú násadu, kvety sú biele a silne vonné. Zber obvykle prebieha od novembra do februára, dužina svetlo oranžová, šťavnatá, sladko navinulá. Ideálna na terasy a do zimných záhrad. Samosprašný kultivar, v interiéri býva užitočné jemné zatrasenie korunou alebo prenos peľu štetcom pre vyššiu násadu.

Detailné informácie

6000 DRUHOV RASTLÍN
6000 DRUHOV RASTLÍN
ODOSIELAME OKAMŽITE
ODOSIELAME OKAMŽITE
ŠPECIALISTI NA OVOCNÉ STROMY
ŠPECIALISTI NA OVOCNÉ STROMY
VZRASTLÉ STROMY NA SKLADE
VZRASTLÉ STROMY NA SKLADE

Podrobný popis

Pomarančovník 'Arancio Variegato' - dekoratívna forma pomarančovníka s atraktívne panašovanými listami v tónoch zelenej a krémovej. Mladé plody bývajú nápadne pruhované zeleno-krémovo, s dozrievaním prechádzajú do oranžovej farby šupky. Vôňa listov po premnutí aj kvetov je typicky citrusová. Kvety sú biele, stredne veľké, často sa objavujú vo vlnách s hlavným kvitnutím na jar a menšími návalmi v lete. V nádobovej kultúre dosahuje výšku 1,5–2 ma šírku 0,8–1,2 m, rast je kompaktný, dobre tvarovateľný rezom. Plody sa zbierajú prevažne od novembra do februára, podľa podmienok dozrievajú aj neskôr. Dužina je svetlo oranžová až bledšia, šťavnatá, sladko navinulá, s využitím v čerstvej kuchyni aj cukrárstve. Vhodná je čerstvá konzumácia, šťavy, sorbety, marmelády aj kandizovaná kôra, kde panašované šupky dodávajú zaujímavý vzhľad. Rastlina je samosprašná, opelenie zaisťuje vlastný peľ aj hmyz, v interiéri býva užitočné jemné zatrasenie korunou alebo prenos peľu štetcom pre vyššiu násadu. Svoje uplatnenie nájde na terasách, balkónoch alebo zimných záhradách, cez letné mesiace sa umiestňuje na vonkajšie slnečné miesta. Pred začiatkom zimy sa potom umiestňuje do vnútorných priestorov.

Pestovanie: Pomarančovníky prospievajú na veľmi svetlom mieste v teplom závetrí, kde koruna bez prievanu dobre vyzrieva a plody sa vyfarbujú. Substrát má byť vzdušný a rýchlo odvodnený, s pH 6,0-6,5 as vyšším podielom draslíka pre vyrovnanú chuť. Osvedčuje sa zmes pre citrusy alebo vlastný mix zhruba zo 40 % jemnej rašeliny či kokosovej drviny, 30 % vyzretého kompostu a 30 % minerálnej zložky na odvodnenie, napríklad perlitu, pemzy alebo hrubého kremičitého piesku frakcie 2–4 mm. Zálievka prebieha rovnomerne, medzi jednotlivými dávkami mierne preschnutie povrchu, trvalé premokrenie zvyšuje riziko fytoftory („vodné plesne“). Od jari do konca leta sa používa hnojivo pre citrusy, v máji a júni sa odporúča zvýšený podiel draslíka a priebežné doplňovanie mikroprvkov, najmä železa, mangánu a zinku. Rez nasleduje po zbere, odstraňujú sa prekrížené a zahusťujúce výhony a udržuje sa svetlý stred koruny. V nádobách s objemom 30–50 litrov sa vytvára stabilná násada, presadenie po zhruba dvoch rokoch do o niečo väčšej nádoby podporuje vitalitu koreňov. Pred prvými mrazíkmi nasleduje presun do svetlej chodby alebo zimnej záhrady s teplotou 5–10 °C, kde sa obmedzuje zálievka a udržuje sa dobrá cirkulácia vzduchu. Prezimovanie sa osvedčuje pri okne vo svetlej garáži s denným svetlom, na studenej verande alebo v nevykurovanom skleníku s temperáciou nad 0 °C. Pomarančovníky sú samosprašné, avšak pri opakovanom kvitnutí v byte môže mierne zavibrovanie vetiev či prirodzený pohyb vzduchu zlepšiť násadu.

Autor: Kristýna | Revízia: 14.11. 2025

Viac na: Návod na pestovanie citrusov

Dodatočné parametre

Kategória: Citrusy
EAN: Zvoľte variant
Farba kvetu: Biela
Výška: 180-200, 140-160, 160-180
Farba listu: Zelená, Biela
Doba kvetu: Apríl, Máj, Jún
Svetelné podmienky: Slnko
Farba plodu: Biela, Oranžová, Zelená
Termín zberu: Január, Február, November, December
Typ opelenia (pohlavie rastliny): Samosprašné
Balenie: kontajner
Plant Passport: A: Citrus B: CZ-4282 C: 25/FP/0025 D: CZ

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Bezpečnostná kontrola