Mandarínka 'Avana Tardivo di Ciaculli'

Kód: 133135
Neohodnotené
26,90 € / ks
Vypredané
Variant

Citrus deliciosa 'Avana Tardivo di Ciaculli

Tradičná talianska odroda mandarinkovníka z oblasti Palerma, cenená pre neskoré zrenie a výraznú vôňu. Stredne vzrastný strom s hustou korunou nesie sploštené oranžové plody s jemnou šupkou, ktoré sa dobre lúpu a mávajú len málo semien. V našich podmienkach sa pestuje ako prenosná nádobová rastlina na slnečnom, chránenom mieste a na zimu sa umiestňuje do bezmrazého priestoru. V miernej klíme zreje od februára do apríla.

Detailné informácie

6000 DRUHOV RASTLÍN
6000 DRUHOV RASTLÍN
ODOSIELAME OKAMŽITE
ODOSIELAME OKAMŽITE
ŠPECIALISTI NA OVOCNÉ STROMY
ŠPECIALISTI NA OVOCNÉ STROMY
VZRASTLÉ STROMY NA SKLADE
VZRASTLÉ STROMY NA SKLADE

Podrobný popis

Mandarínka 'Avana Tardivo di Ciaculli' - historická odroda stredomorskej mandarínky, vzniknutá ako spontánna mutácia odrody ‚Avana' v sicílskej oblasti Ciaculli pri Palerme v 40. rokoch 20. storočia. Strom dorastá približne 1,5-2 m v nádobe, s kompaktnou, husto olistenou korunou s podobným priemerom a len málo tŕňmi. Listy sú úzke, sýto zelené, vždyzelené, čo z rastliny robí celoročne dekoratívnu drevinu. Na jar, obvykle v marci a apríli, nesie množstvo drobných bielych kvetov s veľmi intenzívnou vôňou, ktoré lákajú opeľujúci hmyz. Plody sú stredne veľké, mierne sploštené, s hladkou, tenkou oranžovou šupkou, ktorá sa ľahko oddeľuje od dužiny. Dužina je jemná, veľmi šťavnatá, výrazne sladká s jemnou kyselinkou a bohatou arómou; semená sa vyskytujú skôr ojedinele. V podmienkach stredomoria dozrieva od februára do marca, niekedy až do apríla, v nádobovej kultúre obvykle od konca zimy do jari podľa podmienok zimovania. Plody obsahujú najmä vitamín C, beta-karotén, vlákninu a ďalšie vitamíny skupiny B a minerálne látky, čo podporuje pestrú stravu a bežnú kondíciu. V kuchyni sa uplatňujú čerstvé na konzumáciu, do ovocných šalátov, štiav a limonád, pri pečení dezertov, v marmeládach a sirupoch, ale aj v slaných úpravách, kde zvýraznia chuť rýb a hydiny. Vďaka bohatému obsahu silíc sa využíva aj v potravinárstve a parfumérii na výrobu aromatických olejov a extraktov.

Pestovanie: Vhodné je plné slnka a teplá mikroklíma, napríklad pri južnej či západnej stene, kde sa urýchli dozrievanie. Substrát má byť ľahký, vzdušný a rýchlo odvodnený, zmes kompostu, kokosovej drviny a perlitu s pH 6 až 6,5. V sezóne sa zalieva rovnomerne, pôda nesmie rozbahniť ani úplne vyschnúť. Hnojenie od marca do augusta hnojivom pre citrusy, v máji a júni vyšší podiel draslíka pre vyrovnanú chuť a farbu, pravidelne sa dopĺňa horčík a železo. Rez po zbere mieri na odstránenie prekrížených a preťažujúcich výhonov, čím sa zlepší oslnenie plodov. Pestovanie v nádobách s objemom 25 až 40 litrov je osvedčené, presádzanie po dvoch rokoch do mierne väčšej nádoby. Kultivar krátkodobo toleruje chlad, napriek tomu sa v októbri až novembri prevádza do chladnej svetlej miestnosti s 3 až 8 °C. Umiestnenie cez zimu je vhodné v temperovanom skleníku, na krytej verande s prirodzeným svetlom alebo na východnom okne v chladnej chodbe, nádobu treba izolovať od studenej podlahy.

Autor: Kristýna | Revízia: 25.11. 2025

Viac na: Návod na pestovanie citrusov

Dodatočné parametre

Kategória: Citrusy
Farba kvetu: Biela
Výška: 180-200, 140-160, 160-180
Farba listu: Zelená
Doba kvetu: Marec, Apríl
Svetelné podmienky: Slnko
Farba plodu: Oranžová
Obsah semien: Menej semien
Termín zberu: Február, Marec, Apríl
Typ opelenia (pohlavie rastliny): Samosprašné
Balenie: kontajner
Plant Passport: A: Citrus B: CZ-4282 C: 26/FP/0005 D: CZ

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Bezpečnostná kontrola