Citrus 'Chinoto Var.'

Kód: 133186
Neohodnotené
26,90 € / ks
Vypredané
Variant

Citrus myrtifolia variegata 'Chinoto Var.'

Zaujme drobnými listami so svetlo krémovými okrajmi, voňavými bielymi kvetmi a bohatou násadou malých oranžových plodov. Rastliny sa pestujú hlavne v nádobách na balkónoch a terasách, kde tvoria kompaktný, málo tŕnistý krík vhodný aj do menších priestorov a zimných záhrad. Plody s výrazne horkokyslou chuťou sa používajú do marmelád, likérov a domácich limonád, ocenia ich milovníci netradičných citrusov.

 

Detailné informácie

6000 DRUHOV RASTLÍN
6000 DRUHOV RASTLÍN
ODOSIELAME OKAMŽITE
ODOSIELAME OKAMŽITE
ŠPECIALISTI NA OVOCNÉ STROMY
ŠPECIALISTI NA OVOCNÉ STROMY
VZRASTLÉ STROMY NA SKLADE
VZRASTLÉ STROMY NA SKLADE

Podrobný popis

Citrus 'Chinoto Var.' - panašovaná forma tradičného chinotta, drobnejšieho horkého pomarančovníka pestovaného najmä v Taliansku a okolo Stredomoria. V nádobe v našich podmienkach vytvára hustý, vždyzelený krík vysoký približne 1,2 – 1,5 ma široký 0,8 – 1,2 m. Koruna je prirodzene kompaktná, vetvená odspodu a takmer bez tŕňov, hodí sa tak aj do menších záhrad, zimných záhrad a domácností s deťmi. Úzke, kožovité listy pripomínajúce myrtu nesú nepravidelné krémovo žlté panašovanie pozdĺž okrajov, vďaka ktorému rastlina pôsobí sviežo po celý rok. Od mája do júla sa na koncoch výhonov objavujú biele kvety s priemerom okolo 2 cm s výraznou citrusovou vôňou. Z nich sa vyvíja množstvo drobných, mierne sploštených plodov o veľkosti 3–4 cm, ktoré pri dozrievaní prechádzajú zo zelenej do oranžovej až oranžovočervenej. Šupka je silná a aromatická, dužina výrazne kyslá až horkokyslá, plody obsahujú vitamín C a aromatické silice typické pre citrusy. Plody sa v tradičnej stredomorskej kuchyni využívajú ako surovina do horkosladkých likérov a limonád typu chinotto, do marmelád, kandizovaného ovocia aj na jemné dochutenie dezertov či omáčok, kde pôsobia skôr ako výrazné korenie ako ovocie na priamu konzumáciu.

Pestovanie: Vyžaduje plné slnko a závetrie s teplou mikroklímou pri južnej stene. Substrát priepustný a bohatý na humus s pH 6 až 6,5, na dne nádoby umiestnime vrstvu drenáže. Zálievka by mala byť pravidelná, medzi zálievkami potom čiastočné preschnutý. Hnojenie sa vykonáva od marca do augusta hnojivom pre citrusy so zvýšeným podielom dusíka a horčíkom, v lete podpora draslíkom na vyzrievanie plodov, raz za šesť až osem týždňov doplnenie železa v chelátovej forme. Rez sa vykonáva po zbere a po hlavnej vlne rastu. Pestovanie v nádobe je štandardom, volí sa kvetináč s objemom 20 až 40 litrov s možnosťou presadenia každé dva až tri roky. Výsadba sa vykonáva od jari do jesene. Proti mrazu prospieva mobilné pestovanie a zimovanie vo svetlom bezmrazom priestore pri 5 až 12 °C. Umiestnenie cez zimu je vhodné vo svetlej zimnej záhrade, na južne orientovanej presklenej lodžii alebo v chladnej svetlej chodbe s možnosťou vetrania, nádobu treba oddeliť od studenej podlahy podložkami, aby nedošlo k premrznutiu koreňov.


Autor: Kristýna | Revízia: 26.11. 2025

Viac na: Návod na pestovanie citrusov

Dodatočné parametre

Kategória: Citrusy
Farba kvetu: Biela
Výška: 140-160, 120-140
Farba listu: Zelená
Doba kvetu: Máj, Jún, Júl
Svetelné podmienky: Slnko
Farba plodu: Oranžová
Termín zberu: Január, Október, November, December
Typ opelenia (pohlavie rastliny): Samosprašné
Balenie: kontajner
Plant Passport: A: Citrus B: CZ-4282 C: 26/FP/0005 D: CZ

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Bezpečnostná kontrola