Cedrat 'Ricco Rosso'

Kód: 9999172
Neohodnotené
26,90 € / ks
Vypredané
Variant

Citrus limonimedica 'Ricco Rosso'

Patrí medzi dekoratívne citrusy pre milovníkov aromatických plodov. V nádobách vytvára vždyzelený ker s tmavo zelenými listami, na jar a na jeseň sa obaľuje voňavými kvetmi a neskôr nesie väčšie citróny s červenkastou kôrou i dužninou. Plody majú výraznú kyslú chuť a vysoký obsah aromatických látok, dobre sa hodia do kuchyne aj ako nápadný prvok zimnej záhrady.

Detailné informácie

6000 DRUHOV RASTLÍN
6000 DRUHOV RASTLÍN
ODOSIELAME OKAMŽITE
ODOSIELAME OKAMŽITE
ŠPECIALISTI NA OVOCNÉ STROMY
ŠPECIALISTI NA OVOCNÉ STROMY
VZRASTLÉ STROMY NA SKLADE
VZRASTLÉ STROMY NA SKLADE

Podrobný popis

Cedrat 'Ricco Rosso' - predstavuje starú taliansku odrodu kríženeckého pôvodu medzi cedrátom (Citrus medica) a citrónovníkom (Citrus limon), popisovanú ako „limone rosso“. Pochádza z teplejších oblastí južného Talianska, pravdepodobne Kalábria a Sicília, kde sa tradične pestuje v záhradách aj sadoch. Stromček vytvára stredne silne rastúci, skôr kompaktný habitus, v nádobách v našich podmienkach dosahuje okolo 1,5-2 m výšky a približne 1,2 m šírky. Vetvy sú husto olistené, väčšinou takmer bez tŕňov, pri starších výhonkoch sa môžu objaviť krátke ostne. Listy sú kožovité, podlhovasto vajcovité, tmavo zelené a po prepadnutí silne aromatické. Kvety sa objavujú hlavne v apríli až máji a potom znova na jeseň, biele so slabo fialkastým nádychom v puky, usporiadané jednotlivo aj v malých hroznách, výrazne vonné a atraktívne pre opeľujúci hmyz v čase letnenia. Odroda je väčšinou samosprašná, v interiéri pomáha ručný prenos peľu. Plody sú väčšie až veľmi veľké, eliptické až vajcovité, silne hrboľaté, s hrubou šupkou, ktorá pri dozrievaní prechádza zo žltej do oranžovočervených tónov, často so začervenanou aj dužninou. Chuť je výrazne kyslá, s bohatou arómou pripomínajúcou spojenie citrónu a cedrátu, dužina šťavnatá. Plody sa využívajú na ochutenie nápojov, do marinád, šalátov, na výrobu marmelád a likérov, silne aromatická kôra sa často kanduje alebo nastrúha do cukrárskych výrobkov. Vysoký obsah vitamínu C, flavonoidov a antokyanov v červeno sfarbených častiach plodu zvyšuje kulinárnu aj nutričnú zaujímavosť tejto odrody v stredomorskej kuchyni.

Pestovanie: Pôsobia ako teplomilné aristokratické citrusy s mohutnými, hlboko brázdenými plodmi, ktoré vyžadujú maximum svetla a závetrie. Najlepšie prospieva pri južnom múre, kde sa cez deň akumuluje teplo av noci nevznikajú prudké výkyvy. Substrát má byť veľmi priepustný a minerálne bohatý, zmes kvalitného kompostu, hrubého piesku a pemzy s pH 6 až 6,5, na dne nádoby vrstva drenáže. Zálievka prebieha rovnomerne v menších dávkach, v období nalievania ťažkých plodov sa frekvencia mierne zvyšuje, medzi zálievkami sa necháva vrchná vrstva preschnúť. Hnojenie od marca do augusta špecializovaným hnojivom pre citrusy s vyváženým pomerom NPK a stabilnou dávkou horčíka, raz za šesť týždňov doplnenie železa v chelátoch. Rez je striedmy s dôrazom na pevné kostrové vetvy, dlhé výhony sa vyväzujú, aby plody nepolámali vetvy. Cedrat sa pestuje prevažne v nádobách s objemom 35 až 60 litrov, presádzanie sa vykonáva po dvoch až troch rokoch. Pri poklese teplôt pod 5 °C sa rastliny prevádzajú do svetlej zimnej záhrady alebo vykurovaného skleníka s 8 až 12 °C, nádoba stojí na podložkách, aby korene nechladli. V interiéri sa volí najjasnejšie miesto pri južnom okne, pri kratších dňoch prospieva doplnkové osvetlenie.


Autor: Kristýna | Revízia: 26.11. 2025

Viac na: Návod na pestovanie citrusov

Dodatočné parametre

Kategória: Citrusy
Farba kvetu: Biela
Výška: 180-200, 140-160, 160-180
Farba listu: Zelená
Doba kvetu: Apríl, Máj
Svetelné podmienky: Slnko
Farba plodu: Žltá
Termín zberu: Január, Február, November, December
Trnitosť: Menej tŕňov
Typ opelenia (pohlavie rastliny): Samosprašné
Balenie: kontajner
Plant Passport: A: Citrus B: CZ-4282 C: 26/FP/0005 D: CZ

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Bezpečnostná kontrola