Baza čierna 'Korsor'
Kód: 114038 514038 Zvoľte variant.png?63cfc931)
.png?63cfc961)
.png?63cfc981)
.png?63cfc9a0)
Podrobný popis
Baza čierna 'Korsor' - opadavý ker dosahujúci v dospelosti výšku približne 2–3 metre a šírky okolo 1,5–2,5 metra, niekedy až 3 metre. Listy sú zelené, kvety biele až smotanové, objavujú sa v máji až júni a tvoria bohaté kvetenstvá, ktoré lákajú hmyz. Plody tvoria tmavomodré až čierne bobule, pomerne veľké a šťavnaté. Zrejú koncom augusta až v septembri, majú sladšiu chuť a sú cenené pre obsah antioxidantov a ďalších prospešných látok. Plody ani kvety nemožno konzumovať surové, treba ich tepelne spracovať napr. na sirupy, džemy, kompóty, šťavy či vína. Je pomerne nenáročný na starostlivosť, znáša mestské prostredie a bežné slovenské zimy, odolnosť proti mrazu umožňuje ho pestovať aj v okrajových oblastiach. Ker je čiastočne samosprašný, teda na zber postačí aj jediný ker, avšak vyšší výnos prináša výsadba viacerých rastlín. Je vhodnou voľbou pre záhrady, kde môže slúžiť ako ker na priamy zber či živé ploty.
Pestovanie: Preferuje slnečné až polotienisté stanovište, pričom plne slnečné miesto podporuje bohatšie kvitnutie a plodnosť. Pôda by mala byť vlhká, dobre priepustná a humózna, znesie aj ľahko kyslé až zásadité podmienky, ale ťažké a premokrené pôdy sa neodporúčajú. Kríky sa vysádzajú obvykle na vzdialenosť 1,5–2m, hĺbka výsadby by mala zodpovedať veľkosti koreňového balu. Mladé rastliny je vhodné pravidelne zalievať, najmä počas sucha. Hnojenie sa vykonáva na jar kompostom alebo vyváženým organickým hnojivom, ktoré podporuje zdravý rast a kvetenstvo. Po odkvitnutí je možné kríky strihať, skracovať staršie vetvy a udržiavať tak kompaktný tvar. Je mrazuvzdorný a odolný voči väčšine chorôb. Kríky sú samosprašné, pre väčšie výnosy je však vhodné vysadiť viac rastlín.Plody bazy čiernej sú jedlé iba po tepelnej úprave a pri niektorých odrodách, surové bobule môžu byť mierne toxické a pri okrasných odrodách sa ich konzumácia neodporúča.
Autor: Lucie | Revízia: 1.12. 2025
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
